English version
2014. 11. 02.

VIKING-MAGYAR ZENEI ÖSSZEBORULÁS – ÖTÖDIK NAP: 2014. NOVEMBER 1.

Remélem, hogy az elenyészõ kisebbségnek írok, amelyik nem tudta tegnap megnézni élõben a koppenhágai The Standard által szolgáltatott linken Szõke Nikiék koncertjét. De hát a kisebbség igényeit is illik tiszteletben tartani. A Budapest Jazz Club és a dán zenede klubközi mini-fesztiváljának két napra terjedõ záró aktusát szolgáltatta (és szolgáltatja még ma este) Szõke Niki vegyes csapata, melynek szombati fellépésére a dán televízió is kivonult.
 
 
 
Mindenekelõtt néhány szó a csapatról. Nikivel jött férje, Barcza-Horváth Józsi, aki egyben az együttes bõgõse és, mondhatni, zenei igazgatója is, valamint dobosa, a most már félig-meddig osztrák színekben pompázó Juhász Marci. A vegyes válogatott zongoristája a dán jazz világ nagysága, Thomas Clausen volt, akirõl tudni illik, hogy nem csak mindenkivel játszott már Skandináviában, aki él és mozog, de zenei partnerei közt tudhatta Dexter Gordont, Ben Webstert, Miles Davist, Eddie „Lockjaw” Davist, Johnny Griffint, Jackie McLeant és Bob Brookmeyert is. Elõre bocsáthatom, az énekesnõ tegnap esti teljesítménye alapján Szõke Nikivel is büszkélkedhetni tud majd a jövõben. De volt még egy fúvós a csapatban, aki a veterán Clausennel szemben a dán jazz mûvészek új nemzedékét képviselte, a szájharmonikás Mathias Heise, aki mindössze 21 évesen már a kromatikus szájharmonika világbajnokának mondhatja magát. A világbajnok szót azért nem tettem idézõjelbe, mert ezen a hangszeren valóban létezik világbajnokság, és a hallottakból kiindulva, nem is csodálom, hogy õ nyerte meg.
 
 
 
 
 
A próba tegnap is kissé kurtára sikeredett, talán háromnegyed órát vett igénybe, de minden zenész nagy formában és csodálatosan jó hangulatban volt már az elsõ pillanattól fogva. Arról nem is szólva, hogy Niki már hetekkel korábban elküldte a kottákat a dán partnereknek, vagy legalább a címeit azoknak a sztenderdeknek, amelyeket énekelni óhajtott. Thomas Clausen rendesen át is harmonizálta az „All the things you are”-t és nagyon felkészült erre az estére, mint ahogy mindenki más is.
 
 
 
Valami történt Szõke Nikivel tavaly decemberben. Ennek a valaminek, szerencsémre, szem és fültanúja lehettem a BJC-ben, amikor Niki ott lépett fel populárisabb csapatával, a B Verzió-val. Mindig is jó hangú, roppant leleményesen, hangszeres zenész módján improvizáló vokalista volt, akivel épp ezért imádnak a zenészek játszani. Izig vérig jazz énekesnõ volt már december elõtt is, hiszen nem véletlenül nyerte meg teljes ismeretlenként 2005-ben a Montreux Nemzetközi Jazz Fesztiválon a Shure jazzdal versenyt. De tavaly decemberig mindig volt benne valami gátlás, ami a kelleténél visszafogottabbá tette. Ezen a decemberi napon úgy döntött, nem fog próbálni és teljesen ösztönbõl énekelt. Mint egy trópusi virág, hirtelen kinyílt a hangja és teljesen lehengerlõ volt. Azóta, úgy látszik, nincs megállás. Tegnap sem volt. Bemelegítésként elénekelte a „Nature boy”-t, egyáltalán nem Nat ’King’ Cole, hanem teljesen Szõke Niki modorában és már akkor azonnal érezhetõ volt, hogy nem csak zenésztársai, de az egész közönség vette a lapot. Mindenki azonos hullámhosszon volt Nikivel. Ezt követte a „Teach me tonight”, amellyel, a néhai Rejtõ Jenõ könyvcímét idézve, végigsöpört a termen a Szõke Ciklon. Niki, attól kezdve, hogy egy hatalmas scat-tel nyitotta a számot, olyan erõvel, szenvedéllyel és felszabadultan énekelt, mint talán még soha. Érdekes módon, a csapatból Juhász Marci zenei temperamentuma volt a leghasonlóbb Nikiéhez, abból a szempontból, hogy õ is roppant érzékeny, halál pontos és, legalább is kíséretben, improvizatív dobos volt, de õt is valami visszafogta sokáig a teljes kibontakozástól. Nem voltam jelen, amikor õ is megtapasztalta elõször a felszabadulás mámorát, de az elmúlt évben már lehetett érzékelni azt az életvidám rugalmasságot, ami azelõtt nem jellemezte a játékát. Marci tegnap ugyanolyan érzelmi hullám taraján lovagolt, mint Niki és hatalmasakat dobolt, szólóban is.  Thomas Clausen óriási technikával, szintén áradó lelkesedéssel, de nagy profi lévén, kellõ szakmai alázattal támogatta Nikit. Volt néhány egészen érdekes választása is az énekesnõnek, például a negyvenes években Peggy Lee által híressé tett, igen dögös „Why don’t you do right”.  A fiúk mesélték, hogy amikor  Niki a nagy amerikai veterán dobossal, Jimmy Wordsworth-szel énekelt egy másik híres Peggy Lee számot, a „Black coffe”-t, Jimmy megjegyezte hogy Niki kávéja sokkal „feketébb”, mint Peggy Leeé volt annak idején, aki a dobos szerint „túl sok cukrot és tejet” tett a számba. És Niki valóban roppant „feketén” énekelt tegnap este, de hatalmas kedvében volt és a kamerák sem zavarták. Bolla Gabi, aki mellettem ült, egy ponton odaszólt nekem: „Te, tépjük ki a kezébõl a mikrofont. Nincs szüksége rá.” Nem is volt. 
 
 
 
 
 
 
Az énekesnõ hatalmas teljesítménye fantasztikus csapatmunka eredménye is. Az együttes egyáltalán nem szürke eminenciása, Barcza Józsi hatalmasakat bõgõzött és szemmel, gesztusokkal folyamatosan kommunikált Thomas Clausennel (Marcival nem volt rá szükség, mert õ már ismeri Niki és Józsi minden rezzenését) és ez óriási lökést adott a zenének. Amikor Niki az „East of the sun”-t énekelte, ami az õ változatában az egyetlen olyan, ami az én szememben a nagy Sarah Vaughan feldolgozásával vetekszik, akkor hallhattuk Józsi egyetlen szólóját, ami rövid, de remekbeszabott volt. Tõle sokkal többet elbírtam volna. Ami a 21 événél is fiatalabbnak látszó Mathias Heisét illeti, ez a fiú teljesen lenyûgözõ volt. Egyáltalán nem tartotta szükségesnek szédületes technikáját fitogtatni, szájharmonikája együtt énekelt Nikivel, akivel zeneileg és érzelmileg is teljesen egy síkon volt. Ha valakit importálni szeretnék Dániából, õ az elsõk közt lenne. Mosolygós, szerény karakter, de árad belõle az életöröm, a zene szeretete és a hatalmas tehetség.  A ráadással együtt, Nikiék 13 számmal delejezték az  õrjöngõ közönséget, amelyek közül talán még hármat említenék cím szerint. Az „I thought about you”-ról, ami Frank Sinatra feledhetetlen, 1956-os „Songs for swinging lovers” albumának egyik ékessége, mindig úgy véltem, hogy Sinatra után ezt senkinek nem lesz szabad énekelnie. Niki eleddig az elsõ kivétel. Mondanom sem kell, egyáltalán nem Sinatra nyomdokain haladt. A „Centerpiece” a Szõke Niki arzenál egyik leghatékonyabb atomfegyvere, ami ez alkalommal is bevált és ráadásként hallhattuk Niki decemberben várható új albumáról Johnny Mandel „Shadow of you smile” címû balladáját, ami az 1965-ben készült „Sandpiper” címû film dalbetétjeként nyert Gramy díjat, és, tegnap – ha lett volna ilyen – feltétlen Pallai díjat kapott volna. A mai koncertrõl nem tudósítok, noha Mathias Heise helyében a dán alt-szaxofonos, Benjamin Koppel személyében új komponense lesz a csapatnak, de holnap elhagyom Koppenhágát, szívemben sárga irigységgel a dánok iránt, akik a tegnap esti jazz mesterkurzust még a TV-n is élvezhetik (ha van eszük, felveszik és elteszik). Csak azt sajnálom, hogy ez az alkalom nem adatott meg Szakcsi Lakatos Bélának, Lakatos Robinak, Tony Lakatosnak, Oláh Kálmánnak és Spányi Emilnek ,mert az õ zenei teljesítményük is több mint érdemes lett volna rá. Abban biztos vagyok, hogy Bolla Gabival ez még megtörténik, hiszen a házigazda és klubalapító a The Standardben, Niels Lan Doky minden alkalommal, amikor konferált, õt hozta fel, mint a magyarokban rejlõ hatalmas zenei tehetség Dániában is megtapasztalható iskolapéldáját.
 
 
YouTube Channel

-------------------

Elérhetõség:
Cím: 1136 Budapest,
Hollán Ernõ u. 7.


Tel.:

+36 70 413 98 37 
(10:00-18:00)

+36 1 798 7289
(18:00-24:00)

 

Email: info@bjc.hu
 
-------------------

KLUB és KÁVÉZÓ nyitvatartás:

 
hétfõ-csütörtök:
10.00-24.00
péntek-szombat:
10.00-02.00
 

-------------------

BJC BISTRO
NYITVA TARTÁS:

 
hétfõ-csütörtök:
18.00-24.00
péntek-szombat:
18.00-02.00
 


Asztalfoglalás:
+36 1 798 7289
 
-------------------

Jegypénztár:
Nyitvatartási napokon 19:00-22:00 (koncertkezdés elõtt egy órával)

 

 

2014 © JazzArt Közcélú Alapítvány