tim ries tim ries tim ries
x
English version

Zsidó Mûvészeti Napok: Kalmár Tibor - Jiddische mamák könyvbemutató

Zsidó Mûvészeti Napok: Kalmár Tibor - Jiddische mamák könyvbemutató

Megnyitja Kocsis András Sándor, a Kossuth Holding elnök vezérigazgatója.
 
A könyvet ismerteti Verebes István színész-rendezõ, író.
 
A szerzõvel beszélget Hegedûs D. Géza.
 
A bemutatón a könyvbõl részleteket olvas fel Géczy Dorottya, Bede-Fazekas Annamária, Hegedûs D. Géza és Székhelyi József.
 
Mûsorvezetõ Heller Tamás.
 
 
A könyv a XX. és a XXI. század három generációjának történetérõl szól, amelyben gyermekkortól kísérjük végig a szülõk és nagyszülõk életét. Az 1929-es gazdasági világválság idején a megélhetésért vívott harcukat követhetjük végig, majd a Horthy- és a vészkorszakban,életben maradásukért való küzdelmüknek lehetünk tanúi. Közben azért házasságok köttetnek és gyerekek születnek. A legnagyobb szegénységben egy váratlan terhesség nehezíti meg a család életét, mivel elszámolták magukat és már nem lehetett a babát elvetetni. Ugyanakkor ez a nem kívánt gyerek mentette meg a mama életét a koncentrációs tábortól. A nagyfiú „nehezen viseli az iskolatáskát”, inkább a moziba jár, amíg a zsidótörvények ezt nem tiltják meg.
 
 
 
Megismerkedhetünk a jiddische mama, a papa és gyerekei életével a csillagos házban, a védett házban és a gettóban. A jiddische papa hamis papírokkal bujkál és ennek köszönhetõen sikerül családjának élelmet ledobni a gettóval szemközti keresztény ház ablakából. A gettót felszabadító szovjet katonák a „kleba” mellett a kevésbé hasznos „csaszi” és „malenkij robot” kifejezésre is megtanítják a lakosságot. 
 
A szülõk házassága válságosra fordul egy harmadik személy, egy dizõz megjelenésével. Az apa elköltözik otthonról, de családi érzései erõsebbnek bizonyulnak és helyreáll a béke. Tanúja leszünk a fiatalember elsõ félresikerült szerelmi próbálkozásának is. Az ötvenes években ifjú hõsünk a diploma mellé egy menyasszonyt is szerez, de a nászút furcsára sikerül, mert a Gobbi Hilda által intézett Bécsbe induló elsõ színészhajónak a võlegény is utasa lesz, így a menyasszony egyedül megy nászútra. A hitvesbõl színésznõ lesz, de kisfia születése miatt otthagyja a pályáját és inkább belõle is „függetlenített” jiddische mama lesz.
 
 
Annak érdekében, hogy mindenkinek jusson ülõhely, arra kérjük az érdeklõdõket, hogy vegyék át a díjtalan belépõjegyeket a Zsimü jegyirodában (VII. Akácfa utca 47) munkanapokon 9-17 között.

 

A JEGYVÁSÁRLÁS MENETE:

 

SZEMÉLYESEN A BJC JEGYPÉNZTÁRÁBAN:
Nyitvatartási napokon: 20:00 órakor kezdõdõ koncertek esetében 19:00 órakor, egyéb esetekben pénztárunk a program kezdete elõtt 1 órával nyit.

 

SZEMÉLYESEN A JEGYMESTER JEGYIRODÁKBAN:
TOVÁBB >

 

ONLINE:
Jegyek vásárolhatók online a www.jegymester.hu weboldalon.
TOVÁBB >

 

TELEFONOS FOGLALÁS:
Bizonyos koncertekre telefonon is foglalhat jegyeket, illetve számos programra koncerttermi asztalt is. Az így félretett jegyeket a koncert kezdete elõtti 30. percig tartjuk fent.
+36 70 413 98 37, +36 1 798 7289

 

Ha még nem járt nálunk, további hasznos információkat talál
ITT >

YouTube Channel

-------------------

Elérhetõség:
Cím: 1136 Budapest,
Hollán Ernõ u. 7.


Tel.:

+36 70 413 98 37 
(10:00-18:00)

+36 1 798 7289
(18:00-24:00)

 

Email: info@bjc.hu
 
-------------------

KLUB és KÁVÉZÓ NYÁRI nyitvatartás:

 
hétfõ:
változó
kedd-csütörtök:
16.00-24.00
péntek-szombat:
16.00-02.00
 

-------------------

BJC BISTRO
NYÁRI NYITVATARTÁS:

 
szerda-csütörtök:
18.00-24.00
péntek-szombat:
18.00-02.00
 


Asztalfoglalás:
+36 1 798 7289
 
-------------------

Jegypénztár:
Nyitvatartási napokon 19:00-22:00 (vagy koncertkezdés elõtt egy órával)

 

 

2014 © JazzArt Közcélú Alapítvány