Barion Pixel
English version

Djabe - The Magic Stag lemezbemutató koncert

Djabe - The Magic Stag lemezbemutató koncert
2021.06.05. 19:00 (szombat)
Jegyárak: 5900 HUF

A klub látogatásához személyi és védettségi igazolvány szükséges.
A Budapest Jazz Club területén mindannyiunk hosszú távú egészsége érdekében kérjük, hogy az étel- és italfogyasztás kivételével szíveskedjenek maszkot viselni! 18 éven aluli vendég csak védettségi kártyával
rendelkező felnőtt kíséretében tartózkodhat a klub területén. Vendégeink biztonsága érdekében személyzetünknek kötelező a maszk viselete. Személyzetünk köteles ellenőrizni a védettséget  igazoló dokumentumokat. Megértésüket köszönjük.

A Djabe a magyarországi zenekarok közül egyedülálló módon 4 éven belül már az ötödik lemezét jelenteti meg Angliában. Ezúttal nem Djabe & Steve Hackett név alatt adja ki az albumot az egész világon ismert Cherry Red Records, hanem az előadó kizárólag a Djabe. Ezzel óriási lépést tett előre az őt megillető pozíció kivívására a nemzetközi zenei életben.
A fentiek nem jelentik azt, hogy Steve ne szerepelne az albumon, hiszen a lemez koncepciója és a címadó dal szövege neki és feleségének köszönhető. A Hackett házaspárt és alkotó párost Égerházi Imre: Magyar mondák, legendák című festménye ihlette a The Magic Stag megírására. Ezzel el is indítottál egy határozott úton a Djabe zenei és kreatív arculatáért felelős alkotókat. Barabás Tamás és Égerházi Attila elhatározták, hogy a magyar népzenei kincs minél több elemét beépítik a címadó Csodaszarvas szerzeménybe, és törekednek a világzenei elemek felhasználására a többi kompozíció esetében is. Az albumot pedig a 2003-ban nemzetközileg is nagyon sikeres Táncolnak a kazlak mintájára, Égerházi Imre festményeinek koncepciójára, az alkotások „megzenésítésére” építik. Az életmű alapos áttanulmányozása után teljes egyetértésben választották ki az albumban szereplő további festményeket, melyekhez az egyes szerzemények köthetők.
A lemez 11 kompozíciót tartalmaz, melyből 9 zenéjét Barabás Tamás szerezte, egyet pedig közösen Égerházi Attilával. Az album záró darabja, az Uncertain Time pedig Égerházi szerzeménye. Az alkotók között ott találjuk Pély Barnát is, aki a másik énekes dal, a Down By The Lakeside szövegét jegyzi. A dupla vinyl kiadás egy 12-ik kompozíciót is tartalmaz Sári’s Dream címmel, mely Égerházi, Barabás, Hackett szerzemény.
 
A felvételek ötvözik a progresszív rock, a jazz, a világzene és a magyar népzene elemeit. Külön izgalmas, hogy a brit rock történet egyik legnagyobb alakja, a Genesis egykori gitárosa találta ki a koncepciót és tisztelgett a magyar monda kincs előtt. Sok kritikus szerint ez a Djabe legjobb, de mindenképpen az egyik legjobb albuma.
 
A Cherry Red Records a lemezt, az új felvételeiket kiadó, Esoteric Recordings labelen keresztül jelenteti meg ősszel. A kiadót a kifejezetten igényes fizikai kiadványok jellemzik. Az elegáns papírtokos, úgynevezett digipak csomagolásba a CD mellett bekerült egy DVDis, mely az album teljes anyagát tartalmazza nagyfelbontású (24 bit/96 kHz) surround és sztereó hangban, valamint a zenekar 2019-es turnéján rögzített koncert videókat, egy 2020. áprilisi karantén videót és egy vadonatúj, Égerházi Imre festőművészről készített dokumentumfilmet is. A 32 oldalas bookletben megtalálhatóak a kompozíciókat ihlető festmények, és rengeteg érdekes információ és fotó az album keletkezésével kapcsolatban.
A CD+DVD, Digital Download, Streaming és Master Tape formátumok megjelenési dátuma világszerte szeptember 25-e. A bónusz felvételeket is tartalmazó dupla LP november 26-tól elérhető.
 
A kiadó beharangozójában kitér arra, hogy a Djabe napjainkban a világ egyik legkiválóbb progresszív/jazz/világzenei fúziós zenekara. Magyarországon kívüli ismertségük és elismertségük többek között a legendás Genesis-gitáros, Steve Hackett szereplésével létrejött közös albumoknak és koncerteknek is köszönhető.
 
A zenekar tagjai Barabás Tamás (basszusgitár), Égerházi Attila (gitár, ütőhangszerek), Koós-Hutás Áron (szárnykürt, trombita), Nagy János (billentyűk) és Kaszás Péter (dobok, ének). Zenéjükre a progresszív rock, a jazz és a world music stílusok vannak a legnagyobb hatással, új albumuk inspirációjaként pedig, Attila édesapjának, Égerházi Imrének festményei szolgáltak.
 
Az ezredfordulóra Égerházi Imrét az Alföld egyik vezető mestereként tartották számon. Festészete és művészi szervezőtevékenysége, valamint az alkotói közösségek és alkotótársak iránti elkötelezettsége elismerést hozott számára Magyarországon és nemzetközi szinten egyaránt. Az ő munkája, az ő élete ihlette a The Magic Stag (Csodaszarvas) szövegét, zenei világát valamint a teljes album zenei anyagát.
 
Steve Hackett nem csupán a címadó kompozíció szövegét írta feleségével, Jo Hackettel karöltve, de narrátorként, valamint hét számában gitárosként is szerepel az albumon. A The Magic Stag további vendégszereplői között találjuk a Steve Hackett zenekarában játszó Rob Townsendet tenor szaxofonon, a tar legnagyobb géniuszának tartott Malik Mansurovot. Régebbi Djabe tagok, mint Muck Ferenc szaxofon és Karvaly Tibor hegedű szintén szerepet kaptak. A zenekar két éve dolgozik Szabó Lászlóval, Attila régi barátjával, aki korábban washingtoni nagykövetünk is volt, és aki az albumon szitáron és gitáron közreműködik a Power Of Wings varázslatos hangulatában.
 
A Djabe az albumot Budapesten június 5-én mutatja be, a Budapest Jazz Clubban este 7 órától. A koncerten az album hazai vendégművészei is közreműködnek majd. A világjárvány miatt a külföldi muzsikusok szerepeltetésére sajnos nincs lehetőség.
 
Az album promóciós videójának linkje a Youtube-on:
Djabe – The Magic Stag album taster
 
 
Barabás Tamás – basszusgitár, Égerházi Attila – gitár, ütőhangszerek, Nagy János – billentyűk, Koós-Hutás Áron – trombita, szárnykürt, Kaszás Péter – dob, vokál
 

 

A JEGYVÁSÁRLÁS MENETE:

 

SZEMÉLYESEN A BJC JEGYPÉNZTÁRÁBAN:
Nyitvatartási napokon: 20:00 órakor kezdődő koncertek esetében 18:00 órakor, egyéb esetekben pénztárunk a program kezdete előtt 1 órával nyit.

 

SZEMÉLYESEN A JEGYMESTER JEGYIRODÁKBAN:
TOVÁBB >

 

ONLINE:
Jegyek vásárolhatók online a www.jegymester.hu weboldalon.
TOVÁBB >

 

TELEFONOS FOGLALÁS:
Bizonyos koncertekre telefonon is foglalhat jegyeket, illetve számos programra koncerttermi asztalt is. Az így félretett jegyeket a koncert kezdete előtti 30. percig tartjuk fenn.
+36 1 798 7289

 

Ha még nem járt nálunk, további hasznos információkat talál
ITT >

2014 © JazzArt Közcélú Alapítvány
X